This Creaking Floor and All the Ceilings Below

Eens was het gebouw aan de Lange Nieuwstraat 7 een klooster, een school voor kinderen met leerproblemen en wordt het nu gebruikt door FOTODOK, Casco Art Institute: Working for the Commons, twee kunstenaarsstudios en In de Ruimte. In de afgelopen zes eeuwen heeft het gebouw verschillende transformaties ondergaan, afhankelijk van gebruik en eigenaarschap, en is het aangepast aan de tijd en behoeftes van de eigenaren. Archiefmateriaal, folklore, architectonisch bewijs en artistieke verbeeldingskracht weven een tapijt van verhalen in elkaar over deze locatie.

Bart Lunenburg, Blind Door, 1970s-2020
Bart Lunenburg, Blind Door, 1970s-2020 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De in Utrecht gevestigde kunstenaar Bart Lunenburg werkte ruim een jaar aan een onderzoek met materiaal uit het Utrechts Archief om meer te weten te komen over deze gelaagde geschiedenis. Het onderzoek leidde tot de productie van nieuw werk, This Creaking Floor and All the Ceilings Below, waar fotografie, installatie en bewegend beeld samen komen in een nauwkeurig ontwikkelde dramaturgie van de ruimte. Lunenburgs werk verhoudt zich tot de materiële kenmerken van het gebouw - de meubels, vloeren, deuren, ramen en plafonds. Een bezoeker wordt in de ruimte rondgeleid - van de overgebleven middeleeuwse fundering van het gebouw tot aan de de bovenste verdieping die in de laatste verbouwing in de jaren zeventig verwijderd is.Het hele gebouw wordt geactiveerd tijdens deze tentoonstelling. Onderzoekers Lieke Hettinga en Deborah Sielert, architect Andreas Müller, kunstenaar Christian Nyampeta en schrijver Siobhan Wall, en vele anderen, delen verhalen gerelateerd aan het gebouw. Kunstwerken en materiaal geïnspireerd door de Lange Nieuwstraat 7 en omgeving worden samengebracht om te kunnen overwegen wat een plek ons biedt, hoe we deze onderhouden, behouden en voeden en hoe we een 'wij' cultiveren in een locatie.

This Creaking Floor and All the Ceilings Below werd ontwikkeld als vervolg op het onderwerp collectief geheugen dat op dit moment uitgelicht wordt door FOTODOK en als het eerste hoofdstuk van Common Grounds: Story / Heritage, geproduceerd in samenwerking met Casco Art Institute: Working for the Commons en FOTODOK. In verband met de COVID-19 crisis zullen hoofdstuk twee tot en met vier in andere vormen buiten de tentoonstellingsruimte gepresenteerd worden.

6 juni 2020 - 16 augustus 2020

Fotodok
Lange Nieuwstraat 7
3512 PA Utrecht
info@fotodok.org
www.fotodok.org
@fotodok_org (twitter)
De openingstijden van Fotodok zijn zaterdag en zondag van 12.00-18.00 uur, Voor het bezoeken van de tentoonstelling moet via de website worden gereserveerd.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl