Costa Mediterranea

Kunstenaar Annegien van Doorn stapte met camera op het cruiseschip Costa Mediterranea. Meedeinend op de golven vond ze zichzelf in een parallel universum boordevol Romeinse kolommen, gouden piramides, barokke engelen, personeel bij de vleet en slechts een kleine cabine waar ze zich in privacy kon terugtrekken. In deze raamloze cabine fotografeerde ze door haarzelf gecreëerde taferelen, een door de kamerjongen gevouwen bedsprei en combineerde deze met het interieur van het schip. Samen geven de foto's de (sur)realiteit weer van het leven aan boord van een cruise en trekken deze tegelijkertijd in twijfel.

Annegien van Doorn, Costa Mediterranea
Annegien van Doorn, Costa Mediterranea (diashow met meer beelden)

Zodra je voet aan boord zet op een cruiseschip, stap je een parallelle wereld binnen. Echter, voor je die stap maakt wordt er met een scanner een foto van je gemaakt; alsof je echte 'ik' aan wal moet blijven en alleen je avatar het schip mag betreden. Aan boord is de wereld geïnspireerd op een ander tijdperk of werelddeel, die lukraak door elkaar lopen. Het interieur van het cruiseschip waarop Annegien terecht kwam was ge'nspireerd op de stijl van de historische paleizen in Italië, aldus hun brochure.Eenmaal aan boord van het schip kon Annegien geen stap zetten zonder geobserveerd te worden door het cruisepersoneel. Het schip was voor zestig procent gevuld, waardoor er voor iedere drie passagiers twee personeelsleden aan boord waren. De enige plek waar Annegien naartoe kon vluchten was haar cabine van twaalf vierkante meter. Daar fotografeerde ze door haarzelf gecreëerde taferelen en de verschillende sculpturen van haar bedsprei, die de kamerjongen iedere dag vouwde. De bijzondere combinatie van beelden op het schip, creaties in haar cabine en de bedsprei, bevragen de werkelijkheid op een subtiele manier. Is de realiteit die wij dagelijks creëren eigenlijk niet net zo absurd als het leven aan boord van een cruise?

Kunstenaar Annegien van Doorn heeft een goed oog voor ogenschijnlijk nietszeggende situaties. Met haar werk leert ze de kijker de ogen te openen voor de schoonheid van het alledaagse leven. Zelfs aan boord van een cruiseschip, waar alles grotesk baadt in luxe en welvaart, geeft ze de toeschouwer een persoonlijke kijk op onze alledaagse werkelijkheid.

De opening van de expositie is vrijdag 23 juni om 19.00 uur.

24 juni 2017 - 30 juli 2017

Melkweg Expo
Marnixstraat 409
1017 PJ Amsterdam
020-5318181
expo@melkweg.nl
www.melkweg.nl
@melkweg (twitter)
De galerie is geopend vrijdag en zaterdag van 11.00-01.00 uur en zondag t/m donderdag van 11.00-23.00 uur. Gratis toegang.

Er is werk te zien van
Annegien van Doorn

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Worlds, People, Places
4 december 2019 - 29 december 2019, Groningen
Worlds, People, Places
Cimarron
21 november 2019 - 4 januari 2020, Amsterdam
Cimarron
Drag Power - Gender, pride & glamour
3 november 2019 - 1 maart 2020, Apeldoorn
Drag Power - Gender, pride & glamour

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl