Recent werk

In de Amstelkerk exposeren Cornelia Nauta en Frans Plantema fotografie, schilderkunst en grafiek.

Fotografe Cornelia Nauta (Grijpskerk, 1963) heeft 5 jaar in Parijs doorgebracht, waar ze onder meer een filmopleiding gevolgd heeft. De invloed die dit op haar fotografie gehad heeft is merkbaar in haar werkwijze: een mise-en-scène in haar studio, of op locatie. Nauta is haar eigen model en gebruikt projecties en meervoudig belichten van het negatief om haar geënsceneerde zelfportretten vast te leggen. In haar foto‘s speelt ze soms een dubbelrol, alsof ze een dialoog voert met haar eigen spiegelbeeld. Inspiratiebronnen komen vaak uit de Franse cultuur zoals de poëzie van Charles Baudelaire, de onthoofde koningin Marie-Antoinette, of de zangeres Barbara. De foto‘s gemaakt op locatie zijn ingegeven door de plek waar ze fotografeert, plekken met een geschiedenis, bijvoorbeeld een huis dat op instorten staat, een vervallen transformatorhuisje, een perron van een station.

Frans Plantema (Java, 1938) overleefde een verblijf van 3 jaar met moeder en zusje in een Japans concentratiekamp te Bali. Na nog 10 jaar in Nieuw Guinea te hebben gewoond vertrok hij in 1958 naar Nederland. Kort na zijn studie aan de Rietveld vertrok hij naar Portugal waar hij de volgende 28 jaar gewoond heeft. ‘Al vroeg ontdekte ik dat je met houtskool uit het strijkijzer lekker op de muren van ons huis kon tekenen. Mijn moeder sloop dan onopvallend achter mij aan met een vochtige spons in haar hand.‘ Daarom is zij zijn grote muze en ondertekent hij zijn werk met haar naam. ‘In mijn herinnering heb ik als kind altijd in spookhuizen gewoond. Op zijn minst één plaats in huis was bespookt.‘ Het bijgeloof van zijn Indische opvoeding heeft de basis gelegd voor zijn Fantastisch Realistische werken, symbolisch en onalledaags, maar toch concreet. Het zijn verhalen zich afspelend binnen de lichtkringen van de droom, waarin vreemde riten en ironische gebaren worden opgeroepen. De wraak van het Fantastische op het Realisme.

De expositie is toegankelijk op werkdagen van 9.00-17.00 uur. De opening van de expositie is op vrijdag 5 juni van 18.00-20.00 uur. Tijdens de opening zal Gerard Blommestijn een video vertonen over het werk van beide kunstenaars, waarin ze elkaars werk bekijken en van commentaar voorzien. De Belgische zangeres Inge de Bruyne vertolkt enkele liederen van Gabriel Fauré en Erik Satie. Zij wordt begeleidt door pianist Jacques Verheijen. Fotografe Marlo Broekmans leest prozagedichten van Charles Baudelaire.Cornelia Nauta, Waiting for you in Grijpskerk (summer)
Cornelia Nauta, Waiting for you in Grijpskerk (summer)


5 juni 2009 - 30 juni 2009

Amstelkerk
Amstelveld 10
1017 JD Amsterdam
020-5200060
info@stadsherstel.nl
www.stadsherstel.nl/60/amstelkerk
@stadsherstel (twitter)
Geopend maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Cornelia Nauta
Frans Plantema

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl