Mijn naam is Cohen

25 november 2011 - 15 april
Weinig namen zetten zo’n stempel op de dragers ervan als de oerjoodse achternaam Cohen (die priester betekent). Daniel Cohen en Mischa Cohen (geen familie) weten dat je als Cohen vaak iets hebt uit te leggen. Is het niet de Israëlische nederzettingenpolitiek, dan wel de betekenis van de joodse feestdagen, de gevolgen van de Sjoa, de achtergrond van het onverdoofde slachten of de relatie tot de voorman van de PvdA. Niet elke hedendaagse Cohen heeft op dit soort vragen een antwoord paraat.

Hoe verhouden andere Cohennen zich tot hun naam? Daniel en Mischa zochten naar de persoonlijke verhalen van vijfentwintig Amsterdamse naamgenoten en fotografeerden en interviewden hen in hun stad: vrouw, man, orthodox, agnost, pro-Palestijns, Israëlisch, joods, niet-joods, eerste, tweede en derde generatie - ze komen allemaal aan het woord.

Een selectie van de fotoportretten met quotes uit de interviews is op de tentoonstelling Mijn naam is Cohen te zien. In het gelijknamige boek, vormgegeven door Tijl Akkermans, Zinnebeeld, uitgegeven door Cohen uitgevers en met een voorwoord van Arnon Grunberg, staan de vijfentwintig portretten met de volledige interviews. Het boek is verkrijgbaar in de Museumshop van het Joods Historisch Museum.

Daniel Cohen (1979) is freelance fotograaf en maakt portretten en reportages o.a. in opdracht van Vrij Nederland en Volkskrant Magazine. Daarnaast werkt hij aan eigen projecten, zoals We Want More, dat resulteerde in een boek en tentoonstellingen in Amsterdam en Londen. Mischa Cohen (1957) is redacteur van Vrij Nederland.Daniel Cohen
Daniel Cohen


25 november 2011 - 15 april

Joods Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 PL Amsterdam
020-5310310
communicatie@jck.nl
www.jck.nl/nl/jhm
Het museum is dagelijks geopend van 11.00-17.00 uur. Op nieuwjaarsdag is het museum geopend vanaf 12.00 uur en het museum sluit om 16.00 uur op 5, 24, 25 en 31 december. Tijdens Rosj Hasjana, Jom Kipur en koningsdag is het museum gesloten.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Daniel Cohen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl