Homo Turisticus

4 september 2020 - 3 oktober 2020

De (door)lopende Homo Turisticus-serie van Co de Kruijf is raadselachtig. Op het eerste gezicht lijkt het precies in het genre van de documentaire straatfotografie te passen, maar iets lijkt er niet te kloppen. Of klopt het juist te goed? Iedere persoon die in het beeld is vastgelegd, lijkt iets te doen, of te gaan doen, hoe banaal dan ook. De ene persoon neemt net een hap uit zijn hamburger, de ander stopt een friet in z'n mond. Iemand laat de hond uit en een ander zoekt de weg ergens naartoe.

Co de Kruijf, Homo Turisticus
Co de Kruijf, Homo Turisticus (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

De foto's van De Kruijf zijn zorgvuldig geconstrueerde composities. Als een 18e-eeuwse schilder schetst hij wat hij ziet voorbij komen op een drukke plek in de stad. Hij staat een lange tijd op dezelfde plek en observeert de soms carnavaleske processie van mensen, druk bezig met vermaak en alledaagse bezigheden. Je ziet glimlachen en grimassen, wandelaars en fietsers, bierdrinkers en gezondheidsfreaks, hondenuitlaters en sigarettenrokers, en nog veel meer. De Kruijf legt ze allemaal vast, hij verzamelt zo honderden digitale schetsen. Pas later smeedt hij zorgvuldig het beeld, waarbij hij deze of gene, die het één of het ander aan het doen is, geduldig toevoegt of weghaalt. Het resultaat is een beeld van een spectaculaire dichtheid en rijke thematische compressie. Het wordt een waar lust voor het oog, de natte droom van een voyeur. Elk onderwerp en elk detail is zichtbaar en beschikbaar voor nauwkeurig onderzoek.De meeste straatfoto's zijn spontaan gemaakt, meestal gericht op één, soms twee onderwerpen in een vaak klassieke stedelijke omgeving. De fotografische mise-en-scènes van De Kruijf worden daarentegen zorgvuldig gecultiveerd en richten zich op alle onderwerpen tegelijk. Het zijn extreme compressies van tijd en ruimte, die niet alleen vragen oproepen over de aard van met name straatfotografie en documentaire, maar ook over gelijktijdige perceptie en de mogelijkheden van synchroniciteit.

De foto's van De Kruijf zijn gemaakt in verschillende toeristische steden over de hele wereld (zo zien we bijvoorbeeld scènes uit Amsterdam, Hong Kong, Beijing, Lucca en Pisa), steden die rijkelijk bevolkt zijn met die universele soort; de toerist, de homo turisticus. Zonder wrok geeft De Kruijf de alomtegenwoordige toerist op zijn tableaus weer. Hij lijkt te genieten van die tegenstrijdige, bizarre, diverse uniformiteit van zijn medereizigers. In deze tijd van Covid en social distancing zijn we misschien vergeten wat drukte is - en hebben we misschien zelfs de drukte in de stad gemist, de hordes toeristen, de dagjesmensen die de openbare ruimtes van onze steden bezetten. En ondanks de problematische kant van het wereldwijde toerisme, de onderliggende sociaal-economische structuren of de gevolgen voor het milieu, lijkt dit het juiste moment om het licht te laten schijnen op wat het is geweest, en hopelijk weer terug komt of beter van niet, de Homo Turisticus - toen druk nog heel gewoon was.

Co de Kruijf zal aanwezig zijn op de opening op Vrijdag 4 september bij Gallery WM. In verband met het coronavirus, verzoekt de galerie om vooraf via te laten strypson@hotmail.com te laten weten dat je naar de opening komt.

4 september 2020 - 3 oktober 2020

Gallery WM
Elandsgracht 35
1016 TN Amsterdam
020-4211113
gallery@gallerywm.com
www.gallerywm.com
De galerie is geopend woensdag t/m zaterdag van 13.00-18.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Co de Kruijf

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl