Boekpresentatie Siberian Exiles - Part 1 Lithuania

14 maart 2020 (17.00 uur)

Irena Valaityte (1928) was 13 jaar oud toen zij met haar familie in 1941 vanuit Litouwen naar Siberië gedeporteerd werd. Haar vader werd naar een Goelag kamp gestuurd en zij werd met haar moeder en broer naar het Altaj en later naar de Laptevzee boven de poolcirkel gedeporteerd.

Claudia Heinermann, De bevroren rivier Lena
Claudia Heinermann, De bevroren rivier Lena

Documentair fotografe Claudia Heinermann reisde naar Siberië op zoek naar sporen van dit opmerkelijke hoofdstuk in de geschiedenis en legde vast wat ze daar tegenkwam: het landschap van deze afgelegen gebieden, de dorpen, de cultuur en de inheemse bevolking met hun nog levendige herinneringen aan die tijd onder Stalin.Van deze reis maakte ze vijf boeken die ook tekeningen van Gintautas Martynaitis, archieffoto's en interviews van de ooggetuigen bevatten. De publicatie is een reis door de geschiedenis en is een verhaal geworden over onderdrukking, machtsmisbruik en misdaden tegen de menselijkheid. Het is ook een verhaal over een volk dat weigerde gebroken te worden en zijn identiteit en cultuur op te geven. Het gaat over menselijke veerkracht en de wil om te overleven.

Op 14 maart presenteert ze deze publicatie aan het publiek, in de aanloop naar een expositie in het Nederlands Fotomuseum. Het gehele project Siberian Exiles (Part 1-3) zal vanaf 21 januari 2021 tentoongesteld worden. De boekpresentatie vindt plaats in de hal van het Nederlands Fotomuseum en is gratis toegankelijk. Aanmelden kan via de website van het Nederlands Fotomuseum.

Tijdens deze boekpresentatie zullen Frits Girstberg (curator Nederlands Fotomuseum), Vidmantas Purlys (Litouwse Ambassadeur), Laura Starink (Slavist, journalist en schrijfster) en Irena Valaityte (ooggetuige en eregast) spreken.

Claudia Heinermann (1967, Iserlohn, DE ) is werkzaam als autonoom documentair fotografe. Ze werkt voornamelijk aan lang lopende documentaire fotoprojecten. De onderwerpen zijn veelal gerelateerd aan de gevolgen van voorbij gewapend conflict en de hedendaagse geschiedenis. Kenmerkend voor haar werk is dat ze controversiële onderwerpen niet schuwt en deze zeer beschouwend in beelden weet te vangen. In november 2015 publiceerde ze haar prijswinnende fotoboek Wolfskinder A Post-War Story. Haar werk is in verschillende collecties opgenomen collecties opgenomen en diverse Musea als ook op fotofestivals getoond.

14 maart 2020 (17.00 uur)

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Claudia Heinermann

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

I love Banda
na de lockdown - 7 november 2021 (gesloten), Amsterdam
I love Banda
Muddy Pink Dinosaur
1 mei 2021 - 27 juni 2021, Groningen
Muddy Pink Dinosaur
Legale Liefde
23 april 2021 - 14 mei 2021, Amsterdam
Legale Liefde

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl