Interieur bioscoop Cinema Palace

Begin januari 2011 sluit bioscoop Cinema Palace in de Haarlemse Houtstraat de deuren. Deze bioscoop, die de bijnaam ‘Haarlems Tuschinsky’ heeft gekregen, zal onderdak gaan bieden aan een modezaak. Als hommage aan de bioscoop en met name aan het interieur, dat vermoedelijk definitief aan het zicht wordt onttrokken of zelfs helemaal verdwijnt, heeft de Haarlemse fotograaf Chris Hoefsmit een serie documentairefoto’s gemaakt.

Bioscoopgebouw Cinema Palace is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Oorspronkelijk was het pand een zogenoemd winkelhuis, De verbouwing tot bioscoop vond in 1929-1930 plaats onder architectuur van architect K.J. Aanstoot in opdracht van de ‘Eerste Haarlemse Auto Maatschappij’. Het pand is met zijn decoratieve details zoals glas-in-loodramen een typisch voorbeeld van vroege bioscooparchitectuur in Nederland. Hoewel de onderpui en het interieur volgens informatie van de gemeente bij een verbouwing in 1990 sterk gewijzigd is, ademt de bioscoop onmiskenbaar nog de sfeer uit van de Amsterdamse School. Vandaar de bijnaam ‘Haarlems Tuschinsky’.

De expositie in het ABC met documentairefoto’s van vooral het interieur van Cinema Palace en gemaakt door Chris Hoefsmit, is een initiatief van Henk Vijn, voormalig ondernemer en voorzitter van stichting De Hoeksteen die zich inzet voor behoud van Haarlems cultureel erfgoed.Chris Hoefsmit
Chris Hoefsmit


17 december 2010 - 16 januari 2011

ABC Architectuurcentrum
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem
023-5340584
info@architectuurhaarlem.nl
www.architectuurhaarlem.nl
@ABCHaarlem (twitter)
Toegang tot het architectuurcentrum is 3 euro en de openingstijden zijn dinsdag t/m zaterdag van 12.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Chris Hoefsmit

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl