Fotoexpositie.nl
Exposities
Fotografen
Opleidingen
Nieuwsbrief
Linkpartners


Voorpagina > Exposities > Beyond the final fantasy
Beyond the final fantasy
Charlotte Lybeer

Periode
24 oktober 2009 - 22 november 2009

Locatie
Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond
Nes 45
1012 KD Amsterdam

Contactinformatie
telefoon: 020-6229014
fax: 020-6253279
e-mail: info@brakkegrond.nl
website: www.brakkegrond.nl

Speciaal voor de Brakke Grond maakte Lybeer een nieuwe reeks beelden over LARP (Live Action Role Playing); portretten van mensen die in de huid kruipen van fantasy figuren. Lybeer toont ons twintig LARP-ers in character-outfit in hun eigen huiselijke Vlaamse en Nederlandse interieur.

De fotoreeks LARP, taking a holiday from everydayness is een portrettenreeks van LARP-spelers in België en Nederland. LARP is een rollenspel waarbij deelnemers een karakter kiezen en die in een fictieve setting naspelen. Het personage kan volledig gefantaseerd zijn of is ge•nspireerd op films, boeken en games. De stijl varieert van historische taferelen tot fantasie- en futuristische scènes, waarin deelnemers zich transformeren tot vampiers, superhelden, elfjes en krijgers. De mens zoekt meer en meer een weg om in het beeld te passen die de massamedia (film en computergames voorop) ons voorschotelt.

De tentoonstelling toont ook een selectie uit vroegere fotoreeksen van Lybeer. In Kingdom of Discovery (China 2007) en Dubai Inc. (Dubai 2008) fotografeerde Lybeer steeds kunstmatiger wordende realiteiten, die steeds meer ‘beeld’ worden. De bewoners en bezoekers van deze plekken zijn blijkbaar tevreden met een decor om in te leven. Ze begeven zich in een beeld dat correspondeert met hun gedroomde omgeving, en waarbij de referenties afkomstig zijn uit massamedia als film, televisie, games en reclame.

Charlotte Lybeer (B, 1981) studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent en volgde een postgraduaat opleiding aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten te Antwerpen. Ze won in 2006 de Prijs voor Beeldende Kunst van West-Vlaanderen. Sinds 2003 onderzoekt ze al fotograferende de afgesloten en gecontroleerde aspecten in onze maatschappij. Die zijn sterk terug te vinden in gated communities en hedendaagse themaparken. Het zijn plaatsen, die in het teken staan van simulatie en waar een veiligheidsobsessie heerst. Voor de reeksen The Fountains, where living is a pleasure! (Florida 2003) en Woodhill, gated lifestyle community (Zuid-Afrika 2005) verbleef Lybeer twee maanden in een gated community en dompelde zich onder in de leefwereld van de personages.

De expositie opent op vrijdag 23 oktober om 17.00 uur.

>>> Terug naar de exposities startpagina
 Suggesties    Adverteren    Contact    Disclaimer and Copyright