Cimarron

Met zijn serie Cimarron onderzoekt Charles Fréger de maskers, kostuums en personages waarmee nakomelingen van uit slavernij ontsnapte Afrikanen hun voorouders eren.

Charles Fréger, Cimarron
Charles Fréger, Cimarron (diashow met meer beelden)

Ontsnapte slaven werden Maroons genoemd, afgeleid van het Spaanse woord Cimarrón voor ontsnapt, verwilderd vee. Letterlijk: levend op bergtoppen. Fréger vond hun nakomelingen in Brazilië, Colombia, de Caribische eilanden en Midden-Amerika tot in de zuidelijke staten van de VS. Van het Amazone-bekken tot Florida en North-Carolina worden gekostumeerde feesten gevierd om de herinnering aan de Afrikaanse, uit slavernij ontsnapte voorouders levend te houden.Tot slaaf gemaakte Afrikanen was het verboden hun dansen en rituelen uit te voeren. Door er christelijke gebruiken doorheen te vlechten, mocht het weer wel. Op Haïti bijvoorbeeld, maar ook op Cuba. Zo ontstond een mengvorm van katholieke en lokale tradities.

Een enorme verscheidenheid aan Afrikaanse tribale kleding, dansen, rituelen en aan de slavernij ontleende parafernalia als touwen, stokken, geweren en kapmessen. Maskerades die niet gekoppeld zijn aan tradities of religies. Evenmin wil men bidden voor een goede oogst. De wortels zijn elders te vinden, in de geschiedenis van de slavernij.

Charles Fréger (Bourges, 1975, woont en werkt in Rouen) heeft een eigen genre documentaire portretten gedefinieerd waarbinnen heden en verleden samenkomen. Een verzameling getiteld Portraits photographique et uniformes. Fréger legt zich toe op groepen van mensen waarvan de kleding bepalend is voor hun identiteit: onder andere sportmensen, militairen, studenten en leden van de opera van Beijing.

Daarbij gaat Fréger als een August Sander te werk: neutraal en objectief. Buiten, op locatie, behandelt hij zijn modellen alsof het studiofotografie is. Poses ontstaan vanuit een dialoog tussen hem en het model. Zo verkent hij het portret als genre. Een mengeling van fotografisch en etnografisch onderzoek.

De opening van de expositie is vrijdag 22 november van 17.00-19.00 uur.

21 november 2019 - 4 januari 2020

Galerie Wouter van Leeuwen
Hazenstraat 27
1016 SM Amsterdam
06-52031540
info@woutervanleeuwen.com
www.woutervanleeuwen.com
De galerie is geopend donderdag t/m zaterdag van 12.00-18.00 uur.

Er is werk te zien van
Charles Fréger

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Works in Color
10 april 2020 - 28 juni 2020, Amsterdam
Works in Color
Photographic Paintings
19 mei 2020 - 27 juni 2020, Eersel
Photographic Paintings
Being Human
5 september 2020 - 3 januari 2021, Den Haag
Being Human

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl