Hybride Landschap

De fotografen Cassander Eeftinck Schattenkerk en Ann Pettersson zijn gefascineerd door het natuurlandschap. Bij beiden lijkt echter de zoektocht naar de natuur een belangrijkere rol te spelen dan de natuur zelf. Met de archetypische natuur als hun inspiratiebron of uitgangspunt, tasten zij in hun werk de grenzen af tussen reële en artificiële natuurfotografie, en gaan een neiging tot abstractie niet uit de weg.

In haar nieuwste werk laat Ann Pettersson in de natuurbeelden die zij maakt al snel de realiteit los en vermengt en vervormt deze tot een hybride beeld. Zij manipuleert haar foto’s, laat beelden overlappen, of doet technische ingrepen in de foto en speelt met camerastanden en lichtkeuzes. Zij zoekt, gefascineerd door de abstractie, naar een nieuwe dimensie in het beeld, dat kan een stemming, gevoel of oerkracht zijn. Het beeld krijgt hierdoor een vervreemdende of soms wat mythische lading.

Kunstredacteur Machteld Leij zegt in Kunstbeeld over haar werk: ‘Petterssons foto’s kennen intense, geconcentreerde kleuren, soms donker en soms ongrijpbaar licht. Soms lijkt het alsof je naar een droomflard kijkt, naar een achtergebleven residu. Pettersson kan groot uitpakken, bijvoorbeeld als ze een weidse, vaalblauwe hemel fotografeert. Witte wolkjes stotteren in staccato. Ze lijken gedupliceerd, maar elk wolkje heeft zijn eigen uiterlijke kenmerken. Dat grote gebaar - even een hemel vangen is geen sinecure - pakt desalniettemin mooi en bescheiden uit. Dat is een vreemde tegenstelling: boomkruinen, ze zijn geschapen om te imponeren. En als Pettersson ze vastlegt, doen ze dat ook, maar zonder een menselijke maat te verliezen.

Een gevoel van herkenbaarheid overheerst in de bewerkte fotografie van Ann Pettersson. Maar niet altijd wordt even snel duidelijk waar je naar kijkt. Dat is precies het effect waar ze naar op zoek is. Ze wil niet de realiteit vastleggen zoals ze die tegenkomt, want dat kan iedereen met een fotocamera, vindt ze. De beelden die ze vastlegt, worden dan ook gekneed en vervormd. Een boomkruin is verdubbeld en overlapt, de kleuren van een bladerdak zijn helrood, intens, alsof er iets onheilspellends nagloeit in het duister. Takkenbossen op een foto overlappen elkaar onnatuurlijk, maar met een intrigerende weefstructuur als resultaat zijn ze best geloofwaardig. Soms lijkt iets te weerspiegelen of ligt er een transparante laag over de voorstelling. Het is een spel van feit en fictie.

Cassander Eeftinck Schattenkerk refereert in zijn werk aan archetypische natuurfotografie. In deze serie wil hij met fysieke elementen en grondstoffen biologische en geologische processen nabootsen in zijn studio. Dit resulteert in hybride landschappen waarin het ontstaansproces en de constructie nog te bespeuren zijn. Zo heeft hij landschappen van zoutkristallen gemaakt die met de juiste ingrediënten vanzelf groeien. De beelden daarvan combineert hij in deze tentoonstelling met in de natuur gemaakte foto’s.

Cassander Eeftinck Schattenkerk zegt hierover ‘In de aanloop naar mijn studiowerk verzamel ik beelden; deze geven meestal een natuurlijk proces of fenomeen weer. De beelden haal ik uit wetenschappelijke fotografie, natuurdocumentaires en sciencefictionfilms.

Daarna verzamel ik in de echte wereld fysieke grondstoffen die ik associeer met de archiefbeelden. Ik destilleer elementen die ik ga herschikken en reconstrueren, waarbij bijvoorbeeld verschillende bronnen met elkaar verweven raken.

Vervolgens ga ik in de studiofase de materialen onder gecontroleerde omstandigheden bestuderen. Ik streef naar een systeem dat vanzelf groeit, als een natuurlijk proces. Pas daarna neem ik de rol van waarnemer aan, die zich laat verrassen door wat ontstaat. Als fotograaf leg ik een omslagpunt vast tussen orde en chaos. Het ontstaansproces en de constructie laten hun sporen achter in het beeld. Het werk is voor mij het meest geslaagd als het hybride ontstaansproces en de constructie erin terug te zien zijn: het kunstmatige en reële karakter van het beeld, en de meerdere bronnen waar het naar verwijst.

De tentoonstelling is geopend donderdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur en op afspraak. De opening is op 2 april om 17.00 uur.Cassander Eeftinck Schattenkerk
Cassander Eeftinck Schattenkerk (diashow met meer beelden)


2 april 2011 - 29 april 2011

Seelevel Photo Gallery
Tweede Kostverlorenkade 69
1053 SB Amsterdam
06-47104484
look@seelevel.nl
www.seelevel.nl
@SeelevelGallery (twitter)

Er is werk te zien van
Cassander Eeftinck Schattenkerk
Ann Pettersson

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Het Lichtjuweel van De VerbroederIJ
11 november 2019 - 24 november 2019, Amsterdam
Het Lichtjuweel van De VerbroederIJ
Slow Photography
2 november 2019 - 7 december 2019, Eindhoven
Slow Photography
Modern Perspectives - Foto & Film Amsterdam 1920-1940
18 oktober 2019 - 16 februari 2020, Amsterdam
Modern Perspectives - Foto & Film Amsterdam 1920-1940

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl