Camino del deseo

Twee Spaanse en twee Nederlandse kunstenaars tonen video's, tekeningen, foto's en installaties waarin de schoonheid en het absurde van het alledaagse worden benadrukt door ingrepen, die een vervreemdend effect opleveren.

Irene van de Mheen, Camino del deseo
Irene van de Mheen, Camino del deseo

De tentoonstelling is gebaseerd op visuele associaties en affiniteiten, tegenstelling en dialoog. De vier kunstenaars stappen over de grenzen van hun discipline heen door dingen om te draaien, binnenstebuiten te keren, op hun kop te zetten, te verdubbelen, uit hun verband te halen en weer samen te voegen.De kunstenaars hebben allemaal een band met Barcelona. Bij het samenstellen van de tentoonstelling liet kunstenaar-curator Irene van de Mheen zich leiden door beeldassociaties, gedeelde affiniteiten, herkenning en vriendschap. Het waarderen van elkaars werk schept een persoonlijke band.

Camino del deseo is Spaans voor olifantenpaadje. Een olifantenpaadje is een door mensen gaandeweg uitgesleten pad als alternatief voor een officiële, bestrate route. Zo kiezen ook kunstenaars steeds andere wegen, parallel aan of haaks op het bestaande pad, om te zien wat er dan gebeurt. De expositie is een uitnodiging om de werkelijkheid anders te bekijken.

Alberto Peral (Santurce, 1966) woont en werkt in Barcelona. Hij maakt beelden van metaal, steen, cement en keramiek en gebruikt geometrische vormen als elementen van een beeldend vocabulaire. Zijn sculpturale projecten bevatten daarnaast ook tekeningen, fotografie en video. Ze gaan een relatie aan met de ruimte waarin ze worden tentoongesteld. In de Vishal toont hij een serie foto's, onder andere van Haarlem, waarin hij geometrische vormen inkerft en afpelt.

Annegien van Doorn (Vlissingen, 1982) woont en werkt in Amsterdam. Haar exposities houden het midden tussen fotografie en installatiekunst. Ze is gefascineerd door het banale, het alledaagse en voor de hand liggende. Door ogenschijnlijk nietszeggende gebeurtenissen te isoleren, te manipuleren en op te blazen, transformeert zij alledaagse situaties. Zo krijgen onopvallende gebruiksvoorwerpen ineens een andere betekenis.

Javier Peñafiel (Zaragoza, 1964) woont en werkt in Barcelona en op Mallorca. Zijn tekeningen, video's, teksten en performances vormen een linguïstisch systeem dat parallel loopt aan een realiteit waarmee hij niet verbonden is. Hij definieert zichzelf als een tekenaar die gebruik maakt van stemmen. Zijn werk is een versmelting van tekenen en schrijven waarmee hij die 'stemmen' verkent aan de hand van intieme verhalen.

Irene van de Mheen (Ermelo, 1967) heeft geruime tijd in Barcelona gewoond en woont en werkt nu in Amsterdam. Ze maakt tekeningen van ruimtes en ruimtes van tekeningen waarbij de locatie het uitgangspunt en de ondergrond voor het werk vormt. Ze maakt klein werk op papier en grote muurtekeningen en muurcollages waarbij het speelse en intuïtieve karakter van de tekening behouden blijft.

Op vrijdag 10 januari om 17.00 uur vindt de opening plaats, inloop vanaf 16.30 uur. Javier Peñafiel zal speciaal voor deze tentoonstelling de performance Confianza Quería Penetrar uitvoeren.

11 januari 2020 - 9 februari 2020

De Vishal
Grote Markt 20
2011 RD Haarlem
023-5326856
info@devishal.nl
www.devishal.nl
@DeVishalHaarlem (twitter)
De openingstijden van De Vishal zijn dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur. De Vishal is gesloten op 1e en 2e kerstdag, paasdag en pinksterdag, koningsdag, 5 mei en 1 januari.

Er is werk te zien van
Alberto Peral
Annegien van Doorn
Javier Peñafiel
Irene van de Mheen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl