Enduring Srebrenica - The Aftermath of war

Het is nu 17 jaar geleden dat Srebrenica ingenomen werd door de Serven met als gevolg de genocide op ruim 8.000 Moslimmannen en -jongens. De sporen die dit drama bij alle betrokkenen achtergelaten hebben zijn enorm. Het zijn trauma’s die nauwelijks te verwerken zijn. Fotografe Claudia Heinermann reisde sinds 2009 een aantal keren naar Bosni om deze sporen in woord en beeld vast te leggen. Voor haar project koos zij een menselijke benadering, verre weg van politieke discussies. Heinermann heeft haar materiaal in een fotoboek gebundeld en in eigen beheer uitgegeven. Het toont sporen van een oorlog waar de wereld voor weg keek, sporen waar de betrokken nog dagelijks mee worstelen. Oud-minister Jan Pronk schreef het voorwoord en journaliste Sonya Winterberg schreef teksten met achtergrondinformatie over de verschillende onderwerpen. De tentoonstelling wordt 7 juli door Bert Bakker (voorzitter parlementaire enquêtecommissie) geopend.

Wie door Bosnië reist, ontkomt ook 17 jaar na het einde van de oorlog niet aan de trieste aanblik van kapotgeschoten en uitgebrande huizen. De kogelgaten in de muren zijn nog zichtbaar. Aan de bomen hangen borden die de mijnenvelden markeren. In Srebrenica is de voorbije oorlog nog overal zichtbaar en voelbaar. Het stadje maakt een grijze en desolate indruk. De meeste oorspronkelijke bewoners zijn na de oorlog niet meer teruggekeerd. Veel huizen liggen nog steeds in puin en zijn onbewoonbaar. De werkeloosheid is enorm en er is weinig hoop op werk in de nabije toekomst. De gemeente behoort tot de allerarmsten van Europa. Nog steeds bestaan in Srebrenica en omgeving verschillende vluchtelingenkampen, waar enkele duizenden vluchtelingen leven. Ze zijn vergeten door de internationale gemeenschap en door hun eigen regering. Sommigen proberen terug te keren naar hun oude huizen, maar meestal ontbreekt het aan middelen om deze weer bewoonbaar te maken. Anderen zijn te bang om terug te gaan. Bang voor de herinneringen. De val van de enclave Srebrenica en de genocide die daarop volgde koste ruim 8.000 Moslimmannen en -jongens het leven. Veel vrouwen verloren hun echtgenoten, zonen, vaders en andere jongens en mannen uit hun leven. Sommigen van de slachtoffers zijn al begraven, anderen liggen nog in (wellicht nog niet gevonden) massagraven en moeten nog opgegraven en geïdentificeerd worden. Bij het ICMP (International Commission on Missing Persons) werkt men dagelijks aan identificeren van lichaamsdelen van overledenen. Jaarlijks worden op 11 juli tijdens de herdenking de doden begraven die in het voorafgaande jaar geïdentificeerd zijn.

Ook in Nederland zijn mensen nog bezig met de gevolgen van hun ervaringen. Veel Dutchbat Veteranen ondervinden emotionele klachten van hun uitzending. Sommigen kregen al snel na terugkomst uit voormalig Joegoslavië problemen om hun leven in Nederland weer te hervatten, anderen pas jaren later. Sommigen lijden ernstig onder het PTSS syndroom, anderen hebben hun ervaringen een plek weten te geven. Maar vrijwel allemaal zijn ze veranderd door hun uitzending.

Heinermann reisde in de afgelopen jaren een aantal keren naar Bosnië. Ze volgde hoe kinderen over het gevaar van de mijnen worden voorgelicht en liep mee op de mijnvelden om het precisie werk van de deminers te aanschouwen. Ze bezocht verschillende vluchtelingenkampen en volgde het werk van de hulporganisaties. Ze ontmoete vrouwen in hun huislijke omgeving en vrouwenorganisaties en luisterde naar hun verhalen. Ze bezocht meerder malen het Mortuarium van het ICMP en was aanwezig bij de begrafenissen en herdenkingen op 11 juli. Ze ontmoete in Bosni tijdens terugkeerreizen Dutchbat-veteranen en luisterde ook naar hun verhaal. Voor haar project koos zij een menselijke benadering, verre weg van politieke discussies.

Claudia Heinermann (1967, Iserlohn, DE ) is werkzaam als autonoom documentair fotografe. Ze werkt voornamelijk aan lang lopende documentaire fotoprojecten. De onderwerpen zijn veelal gerelateerd aan de gevolgen van voorbij gewapend conflict en de hedendaagse geschiedenis. Kenmerkend voor haar werk is dat ze controversiële onderwerpen niet schuwt en deze zeer beschouwend in beelden weet te vangen. Eerdere boeken; Spuren/Traces en Militairy Hospitaal. Heinermann exposeerde o.a. in Amsterdam, Den Haag, Overloon, Almere, Hengelo, Turnhout (B), Arhus (DK) en Akureyri (ISL).

ENDURING Srebrenica in Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De tentoonstelling wordt 7 juli door Bert Bakker (voorzitter parlementaire enquêtecommissie).

De openingstijden van het herinneringscentrum zijn maandag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur en van april t/m augustus in het weekend ook van 11.00-17.00 uur.
Op vrijdag 4 mei is het centrum geopend van 10.00-19.00 uur, op feestdagen van 11.00-17.00 uur en op tweede kerstdag van 13.00-17.00 uur.
Het herinneringscentrum is gesloten op 25 en 31 december en 1 januari.Claudia Heinermann
Claudia Heinermann


8 juli 2012 - 30 september 2012

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
0593-592600
info@kampwesterbork.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Claudia Heinermann

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

PAN in perspectief
25 november 2020 - 28 november 2020, Naarden
PAN in perspectief
The Living Room
23 november 2020 - 23 december 2020, Amsterdam
The Living Room
The Rolling Stones - Unzipped
20 november 2020 - 28 februari 2021, Groningen
The Rolling Stones - Unzipped

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl