Fotoexpositie.nl
Exposities
Fotografen
Opleidingen
Nieuwsbrief
Linkpartners


Voorpagina > Exposities > Gimme Shelter (Bouw in Beeldprijs)
Gimme Shelter (Bouw in Beeldprijs)
Martin Roemers, Annika Hauke, Roderik Henderson, Stefanie Grätz, Yvonne Lacet, Marjan Teeuwen, Maarten Tromp, Krista van der Niet, Jantien de Bruin, Andrea Stultiens

Periode
22 september 2009 - 31 oktober 2009

Locatie
AINSI
Lage Kanaaldijk 112-113
6212 NA Maastricht

Contactinformatie
telefoon: 06-15018292
fax:
e-mail:
website: www.ainsi.nl

In deze expositie is het werk te zien van de 10 genomineerden van de Bouw in Beeld prijs. De Nijmeegse fotografe Andrea Stultiens is uitgeroepen tot winnares van de prijs.

Stultiens (Roermond 1974) werd verkozen boven negen andere veelbelovende genomineerde fotografen. Haar invulling van het thema van 2009, Gimme Shelter, werd door de jury bij monde van voorzitter architect Pi de Bruin gekwalificeerd als ‘fris, ongepolijst, ongekaderd en zeer origineel, met een bijna letterlijke kijk op het thema‘. In de jury zaten naast Pi de Bruin de drie fotografen Rineke Dijkstra, Dana Lixenberg en Marcel van der Vlugt, en Ludger Derenthal, directeur van het Museum für Fotografie in Berlijn die tevens verbonden is aan de in het museum gevestigde Helmut Newton Foundation.

Andrea is voor de Bouw in Beeld prijs op zoek gegaan naar ouderwetse achtergrondschermen in Afrikaanse fotografiestudio‘s. Deze vallen in het Afrikaanse klimaat vaak erg uit de toon; een rij molens, een bebloemde alpenvallei of de Big Ben in Londen. Deze achtergronden bieden de geportretteerden een mogelijkheid te ontsnappen naar een andere, onbekende, wereld. Stultiens fotografeerde enkele van deze fotostudio‘s, voornamelijk in Oeganda, met onder meer een panoramacamera. Deze stelde haar in staat om het interieur over de volle 360 graden te presenteren. Ook achterhaalde en fotografeerde zij hoe de portretten die in zo'n studio zijn gemaakt vervolgens een plaats krijgen in het interieur van de klanten.

Over het werk van Maarten zei de jury: ‘vernieuwend, je krijgt het gevoel van de energie van de groepÓ. De jury noemde Maarten zelf een ‘absoluut talent dat eenmaal ‘uitgerijpt‘ bijtende beelden zal laten zien‘. Maarten heeft groepen in de openbare ruimte gefotografeerd. Hoe verhouden mensen zich ten opzichte van elkaar in verschillende groepen en omgevingen? Hoe trekken ze naar elkaar toe of zonderen ze zich juist af? De interactie of juist solitaire manier van bewegen of gedrag binnen een groep is wat Maarten heeft vastgelegd met zijn foto‘s.

>>> Terug naar de exposities startpagina
 Suggesties    Adverteren    Contact    Disclaimer and Copyright