Gimme Shelter (Bouw in Beeldprijs)

11 november 2009 - 19 december 2009
In deze expositie is het werk te zien van de 10 genomineerden van de Bouw in Beeld prijs. De Nijmeegse fotografe Andrea Stultiens is uitgeroepen tot winnares van de prijs.

Stultiens (Roermond 1974) werd verkozen boven negen andere veelbelovende genomineerde fotografen. Haar invulling van het thema van 2009, Gimme Shelter, werd door de jury bij monde van voorzitter architect Pi de Bruin gekwalificeerd als ‘fris, ongepolijst, ongekaderd en zeer origineel, met een bijna letterlijke kijk op het thema‘. In de jury zaten naast Pi de Bruin de drie fotografen Rineke Dijkstra, Dana Lixenberg en Marcel van der Vlugt, en Ludger Derenthal, directeur van het Museum für Fotografie in Berlijn die tevens verbonden is aan de in het museum gevestigde Helmut Newton Foundation.

Andrea is voor de Bouw in Beeld prijs op zoek gegaan naar ouderwetse achtergrondschermen in Afrikaanse fotografiestudio‘s. Deze vallen in het Afrikaanse klimaat vaak erg uit de toon; een rij molens, een bebloemde alpenvallei of de Big Ben in Londen. Deze achtergronden bieden de geportretteerden een mogelijkheid te ontsnappen naar een andere, onbekende, wereld. Stultiens fotografeerde enkele van deze fotostudio‘s, voornamelijk in Oeganda, met onder meer een panoramacamera. Deze stelde haar in staat om het interieur over de volle 360 graden te presenteren. Ook achterhaalde en fotografeerde zij hoe de portretten die in zo'n studio zijn gemaakt vervolgens een plaats krijgen in het interieur van de klanten.

Over het werk van Maarten zei de jury: ‘vernieuwend, je krijgt het gevoel van de energie van de groep . De jury noemde Maarten zelf een ‘absoluut talent dat eenmaal ‘uitgerijpt‘ bijtende beelden zal laten zien‘. Maarten heeft groepen in de openbare ruimte gefotografeerd. Hoe verhouden mensen zich ten opzichte van elkaar in verschillende groepen en omgevingen? Hoe trekken ze naar elkaar toe of zonderen ze zich juist af? De interactie of juist solitaire manier van bewegen of gedrag binnen een groep is wat Maarten heeft vastgelegd met zijn foto‘s.Andrea Stultiens, Wake up fotostudio
Andrea Stultiens, Wake up fotostudio (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


11 november 2009 - 19 december 2009

TU Eindhoven (hal hoofdgebouw)
Den Dolech 2
5612 AZ Eindhoven
040-2474900
studium.generale@tue.nl
www.tue.nl

Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Martin Roemers
Annika Hauke
Roderik Henderson
Stefanie Grätz
Yvonne Lacet
Marjan Teeuwen
Maarten Tromp
Krista van der Niet
Jantien de Bruin
Andrea Stultiens

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition | Harry Wijsbroek
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
18 mei 2022 - 22 mei 2022, Rotterdam
Rotterdam Photo 2022 XL Edition |Jacqueline Louter
Huntenkunst
20 mei 2022 - 22 mei 2022, Ulft
Huntenkunst

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl