Borealis: Halfway

Borealis is een samenwerkingsproject van Jeroen Toirkens en journalist en schrijver Jelle Brandt Corstius. De expositie viert dat Toirkens en Brandt Cortius halverwege hun indrukwekkende slow-journalism project zijn.

Jeroen Toirkens, Boreal Tree, Courtesy Kahmann Gallery
Jeroen Toirkens, Boreal Tree, Courtesy Kahmann Gallery (diashow met meer beelden)

Voor Borealis leggen Toirkens en Brandt Corstius de verhalen vast van de boreale bossen en hun bewoners. Het boreale woud (ook bekend als taiga) is een cirkel van voornamelijk naaldbomen die zich uitstrekt over Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika. Het is de grootste vegetatiezone op aarde en beslaat ongeveer 30% van het totale beboste gebied. Dit maakt van de boreale zone de grootste CO2-spons op aarde, aangezien het op grote schaal koolstofdioxide in zuurstof kan omzetten.,. Samen met het Amazoneregenwoud werkt het boreale bos als de longen van de aarde. Toch is minder dan twaalf procent van deze bossen een beschermd gebied. Toirkens en Brandt Corstius hebben verschillende reizen naar de boreale bossen gemaakt, beginnend in 2016 en zullen dit voortzetten tot het einde van 2019. Werkend vanuit een basislocatie, verkenden ze de wijdere omgeving, op zoek naar de verhalen die in de bossen verborgen liggen.Sinds mensenheugenis is men gefascineerd door bossen, en de beelden van Toirkens en de woorden van Brandt Corstius weerspiegelen dit perfect. Ze beschrijven het moment dat je tussen de bomen loopt en je voelt dat er iets van binnen verandert. Er verandert iets in de lucht en geluid wordt gedempt door boomstammen, struiken en gebladerte. Het bos is een plek waar je je veilig kunt voelen, omgeven door hoge bomen, het kalmerende geruis van bladeren of om verkoeling te vinden tijdens een warme zomerdag. Maar het bos kan ook een mysterieuze en zelfs angstaanjagende plaats zijn. Verhalen van bandieten die op de loer liggen in het donkere bos houden kinderen wakker al sinds de mens in bossen woont.

Het uiteindelijke doel van Toirkens en Brandt Corstius is om het bos in woorden en foto's te beschrijven, en tevens de filosofische betekenis van de bossen die ons omgeven te zoeken. Welk effect heeft het op mensen om jarenlang in een uitgestrekt bosgebied te leven? Van brandweerlieden in Siberië, die hun leven riskeren om de omvangrijke bossen te beschermen, tot houthakkers in Noorwegen en wetenschappers in Japan, iedereen wordt geraakt door deze zeeën van bomen. Borealis herinnert ons eraan dat we slechts een klein deel van hun lange geschiedenis zijn en dat hoewel ze van vitaal belang zijn voor ons bestaan, wij zelf verantwoordelijk zijn voor de gestage vernietiging van de boreale bossen.

De opening van de expositie is zaterdag 22 september van 18.00-22.00 uur.

22 september 2018 - 23 november 2018

Kahmann Gallery
Lindengracht 35
1015 KB Amsterdam
020-8460770
info@kahmanngallery.com
www.kahmanngallery.com
De galerie is geopend dinsdag t/m vrijdag van 13.00-17.00 uur en op afspraak.

Er is werk te zien van
Jeroen Toirkens
Jelle Brandt Corstius

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Works in Color
10 april 2020 - 28 juni 2020, Amsterdam
Works in Color
Photographic Paintings
19 mei 2020 - 27 juni 2020, Eersel
Photographic Paintings
Being Human
5 september 2020 - 3 januari 2021, Den Haag
Being Human

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl