Black to Basics

12 februari 2010 - 18 april 2010
Het digitale geweld zorgt ervoor dat er miljoenen, misschien wel miljarden foto’s meer worden gemaakt dan in het analoge tijdperk. De ‘film’ kost niets en maak 300 fotos van hetzelfde onderwerp en er zal altijd wel een goede opname tussen zitten. Iedereen heeft dagelijks een camera bij zich (telefoon) en in deze nieuwe media ontstaan ook nieuwe stromingen in de kunst. Niets tegen.

De Naardense fotograaf Pim Westerweel (1936), die vroeger al veel analoge manipulaties in kleur en zwart-wit toepaste, waaronder sfeerportretten van artiesten voor o.a. Televisier en ontwerpen voor gordijnstoffen en vloerbedekking etc., was echter het digitale gebeuren een beetje moe en wilde weer ‘back to basics’, ‘What you see is what you get’.

Bladerend door zijn omvangrijke archief, wat keurig is bijgehouden vanaf 1954, zag hij weer de beelden die hij vaak voor zijn plezier had gemaakt. Van zwart-witte landschappen uit zijn directe omgeving tot mensen in Amsterdam en Frankrijk. Hij maakte ze, omdat hij het mooi vond en niet omdat ze aan andere, commerciële, voorwaarden moesten voldoen. Werken in zwart-wit was een vak. Door te werken in kleur moest het beeld anders worden gecomponeerd. Waar rood enorm de aandacht vraagt in kleur valt dit in zwart-wit volkomen weg. Bij zwart-wit kun je raden naar de werkelijkheid, omdat dit niet de realiteit is. De vorm wordt belangrijk.

Daarom heeft hij zijn Rolleimagic weer opgenomen, want: ‘Aan de Hasselblad kleefde teveel kleur. Door het matglas van de Rollei kan ik weer in zwart-wit kijken en componeren. Ik word niet afgeleid door kleur.’

Alhoewel het steeds moeilijker wordt om zwart-witmateriaal te krijgen, heeft hij toch een expositie kunnen samenstellen van zo’n 25-tal analoge gelatine zilver prints van 60x50 cm. ‘Weer heerlijk afgedrukt in mijn (gelukkig) niet ontmantelde donkere kamer’. Alle prints hebben een genummerde oplage van 10, zijn voorzien van een preegstempel (‘blindstamp’), handtekening en een certificaat van echtheid.

Hij heeft een keuze gemaakt uit opnamen die hij in de winter van 1964/65 in de omgeving van Bikbergen, Lagieskamp en Spanderwoud heeft gemaakt. Deze heeft hij aangevuld met nieuwe opnamen van, hoofdzakelijk, Bikbergen en Crailo, de omgeving van zijn huidige woon- en werkplaats. Buiten deze expositie zijn er nog diverse toepassingen te zien van fotografie op tegels en ca. 15 beelden, klein 3-dimensionaal werk.

De galerie is geopend op zaterdag van 12.00-17.00 uur en op afspraak.Pim Westerweel
Pim Westerweel (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


12 februari 2010 - 18 april 2010

Vintage Photo Naarden
Bollelaan 4
1411 JW Naarden
035-6943108, 06-54303031
pimwfoto@xs4all.nl
www.vintagephotonaarden.nl
De galerie is op afspraak geopend.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Pim Westerweel

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl