Belief, on the Move

9 september 2016 - 23 oktober 2016

Met de tentoonstelling Belief, on the Move onderzoekt FOTODOK de veranderende rol die geloof, in meerdere verschijningsvormen speelt in ons dagelijks leven en ook in de ons omringende wereld. Diverse documentaire fotografen leggen in hun projecten deze veranderende wereld vast.

Henk Wildschut, Calais, Juli 2016
Henk Wildschut, Calais, Juli 2016

Centraal in de tentoonstelling staat de verplaatsing van geloof. Letterlijk, over de wereld, maar ook verschuivingen die plaats vinden binnen de (persoonlijke) zoektocht naar zingeving (met of zonder een religie.) De politieke situatie in de wereld veroorzaakt een niet eerder geziene geografische spreiding van verschillende geloofsovertuigingen met hun bijbehorende normen en waarden.Geloofsovertuigingen die letterlijk op afstand waren, komen dichterbij. Zij zoeken hun plek binnen samenlevingen waar ze zich moeten verhouden tot de historisch aanwezige geloofsovertuigingen. De sociale cohesie binnen onze samenleving komt als gevolg hiervan op scherp te staan. Geloof kan hierin een positieve rol spelen als verbindende factor, maar kan ook (heftig) conflict veroorzaken. Tegelijkertijd zoeken veel mensen naar zingeving zonder een religie.

Voor de tentoonstelling heeft FOTODOK werk geselecteerd dat zich voornamelijk richt op de geloofsbelevenis tijdens migratie. Welke rol speelt geloof op het moment dat je huis en haard verlaat?

In de tentoonstelling is nieuw werk te zien van Henk Wildschut uit het geïmproviseerde vluchtelingenkamp 'de jungle' in Calais. Al vele jaren documenteert hij hier het (over)leven en zag hij dat mensen na het vinden van een schuilplaats een kerk bouwen of oproepen tot gebed.

Hoe leven diverse religies samen in een gemeenschap of in één straat? De serie Under Gods van fotograaf en antropoloog Liz Hingley (UK) wordt getoond op het Domplein. Zij fotografeerde een straat in Birmingham waar Pinkstergemeente, Sikhs, Rastafari's, Hari Krishna's tot Boeddhisten samenleven. Fotograaf Martin Parr (Magnum) werkte vier jaar lang aan een serie waar hij ook inzoomde op de verschillende religieuze groepen in de Black Countries, Engeland.

Nicolo Degiorgis (IT) laat bij FOTODOK bestaand en nieuw werk zien van zijn gelauwerde project Hidden Islam. Hij kijkt naar hoe en waar Moslims het geloof belijden in Italië, een land met ongeveer 1.35 miljoen Moslims maar dat niet meer dan acht officiële moskeeën heeft. Een gevolg hiervan is dat deze gemeenschap op zoek is gegaan naar alternatieve tijdelijke plekken om het geloof te belijden zoals garages, gymzalen, winkels en oude fabrieken. Dit project is veelvuldig bekroond en is nu voor het eerst te zien in Nederland.

Samuel Otte (NL) toont in zijn werk een persoonlijke strijd met geloof in zijn serie De Val, waarmee hij in 2016 afstudeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Samuel's worsteling met het geloof, God en de relatie met zijn vader bieden een scherpe en schrijnende blik in de veranderende verhouding tot het geloof in Nederland. Maar niet iedereen gelooft in een god. Phenomena toont integer en zonder te ridiculiseren het geloof in buitenaards leven. Deense fotografen Tobias Selnaes Markussen, Sara Galbiati en Peter Helles Eriksen nemen de bezoeker mee in hun wereld.

De opening van de tentoonstelling is vrijdag 9 september om 17.00 uur (inloop vanaf 16.30 uur).

9 september 2016 - 23 oktober 2016

Fotodok
Lange Nieuwstraat 7
3512 PA Utrecht
info@fotodok.org
www.fotodok.org
De openingstijden van Fotodok zijn woensdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur, entree is 4 euro, studenten 3 euro en gratis voor kinderen t/m 12 jaar.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Martin Parr (UK)
Henk Wildschut
Nicoló Degiorgis (IT)
Sara Galbiati (DK)
Peter Helles Eriksen & Tobias Selnæs Markussen (DK)
Samuel Otte
Liz Hingley (UK)
en anderen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

... van Tijd & Eeuwigheid ...
26 februari 2021 - 2 april 2021, Oosterhout
... van Tijd & Eeuwigheid ...
Solitaire
, online expositie
Solitaire
Landschappen
, online expositie
Landschappen
Veerkracht
1 februari 2021 - 31 maart 2021, Venlo
Veerkracht
Portretten
, online expositie
Portretten
Symbolen van klimaatverandering en hoop
, online expositie
Symbolen van klimaatverandering en hoop
Fotocollectief Utrecht
, online expositie
Fotocollectief Utrecht
Webinar met Rogier van 't Slot
3 maart 2021 (20.00 uur), Online
Webinar met Rogier van 't Slot
The Music I Saw
, online
The Music I Saw
Three Little Birds
28 januari 2021 - 4 april 2021, Amsterdam
Three Little Birds

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl