Black Album / White Cube

In de tentoonstelling Black Album / White Cube voert muziek de boventoon. Bijna tweehonderd hedendaagse kunstwerken, waaronder installaties, sculpturen, video's en schilderijen, laten zien wat er gebeurt als de werelden van beeldende kunst en popmuziek elkaar kruisen. Vijfendertig internationaal bekende kunstenaars en muzikanten komen samen in Kunsthal Rotterdam. Hedendaagse klassiekers - waaronder de schilderijen die de basis vormden voor Kraftwerks albumcover 'Autobahn' (1974) - zijn te zien naast fotografie van Wolfgang Tillmans en Anton Corbijn, schilderijen van Kim Gordon en Albert Oehlen en video-installaties van Arthur Jafa en Cyprien Gaillard. 'Black Album / White Cube' is een verrassende reis langs kunst, ingegeven door muziek van The Beatles en Joy Division tot aan Britney Spears en Techno.

Andrea Stappert, Martin Kippenberger, 1986 Silver Gelatin Print ( Baryt Abzug ), 160 x 120 cm, VG Bild-Kunst, Bonn 2019
Andrea Stappert, Martin Kippenberger, 1986 Silver Gelatin Print ( Baryt Abzug ), 160 x 120 cm, VG Bild-Kunst, Bonn 2019 (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Zonder muziek geen kunst
Kunstenaars als Richard Prince en Mark Leckey geven hun eigen draai aan muzikale principes als ritme of sampling. Van muzikanten is kunst tentoongesteld. Zo blijkt Kim Gordon niet alleen oprichter van Sonic Youth maar ook schilder. Het contrast tussen popmuziek als massa-industrie en de kunstwereld, waar het draait om het originele object, levert een interessant spanningsveld op. De monumentale installatie We Buy White Albums van Rutherford Chang speelt met dit gegeven. Chang verzamelde 3.000 kopieën van The Beatles White Album en rangschikte ze in serienummer in een nagebouwde platenzaak. Verouderd, bevlekt of beschreven blijkt iedere plaat uniek en bijzonder. Van grafisch ontwerper Peter Saville is een nieuwe video-installatie te zien. De video toont alle hommages en rip-offs van het iconische ontwerp dat hij maakte voor de platenhoes van Joy Division's Unknown Pleasures. Zo is de tentoonstelling gevuld met uiteenlopende hedendaagse kunstwerken in allerhande media die zonder muziek nooit gemaakt waren.Van fans tot clubs
De muziekindustrie heeft geleid tot de extreme verering van popidolen. Wolfgang Tillmans portretteerde vanaf de jaren tachtig sterren als Grace Jones, Wu-Tang Clan, Björk en A$AP Rocky. Hoe vanaf het tijdperk van The Beatles 'extreme fandom' is ontstaan - van Beliebers tot de Army van K-pop band BTS - intrigeert kunstenaars als Phil Collins (nee, niet de zanger) en Radenko Milak. Milak vereeuwigde in aquarel dé kus van Madonna en Britney Spears tijdens de MTV Video Music Awards die in 2003 wereldnieuws werd. Fans ontmoeten de sterren en elkaar in het uitgaansleven. Van de uitsmijter van de Berlijnse uitgangstempel Berghain Sven Marquardt zijn tien enorme portretten te zien van collega-bouncers. De Rotterdamse fotografen Ellie Uyttenbroek en Ari Versluys legden in hun serie Exactitudes het uiterlijk van gabbers vast.

Synesthesie
Muziek kan je van je sokken blazen als je de volumeknop omhoog draait, of je terugbrengen naar een bepaald moment. Maar hoe creëer je zo'n zelfde ervaring met beeld? 'Als ik naar muziek luister, zie ik kleuren': aldus de Duitse schilder Bettina Scholz. Dat vertaalt zich in werken waarin wolken van inkt zich verspreiden op felgekleurde glasplaten. Meer kunstenaars spelen in de tentoonstelling met het fenomeen van synesthesie, waarmee de ene zintuiglijke ervaring onderbewust een andere oproept.

Uitgebreid publieksprogramma
Bij Black Album / White Cube wordt een uitgebreid programma georganiseerd. Op vrijdag 22 mei wordt de clubcultuur gevierd tijdens The Perfect Night. De avondopenstelling komt tot stand in samenwerking met Radio Operator en is een combinatie van een live talkshow met bijzondere gasten, tentoonstellingsbezoek in de avonduren en een uitgaansavond. Vanaf 5 juli vindt Kunsthal LIVE OP ZONDAG plaats. Zes weken lang bruist het plein naast de Kunsthal in het Museumpark met een gevarieerd programma vol actuele kunst, muziek en food.

20 juni 2020 - 10 januari 2021

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
@Kunsthal (twitter)
De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Afropean Express: Travels in Black Europe
10 oktober 2020 - 11 november 2020, Amsterdam
Afropean Express: Travels in Black Europe
Blauwdrukken van Nederlandse Wieren
16 oktober 2020 - 22 november 2020, Rotterdam
Blauwdrukken van Nederlandse Wieren
Mukayu
1 oktober 2020 - 21 november 2020, Amsterdam
Mukayu
Translations
3 oktober 2020 - 6 december 2020, Rotterdam
Translations

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl