Kopie versus Autonomie

21 februari 2016 - 1 mei 2016

In de tentoonstelling staan de indrukwekkende kopieën centraal die Arnold van de Laar schilderde naar werken van meesters zoals Jeroen Bosch, Rembrandt en Van Dijck.

Arnold van de Laar
Arnold van de Laar

Niet alleen zijn de kopieën erg knap geschilderd en ontving hij hier indertijd veel waardering voor, Van de Laar's kopieën geven ook inzicht in de functies van kopieën in de eerste helft van de 20ste eeuw. Daarnaast roepen kopieën interessante vragen op over de betekenis van authenticiteit en originaliteit in de kunst.De kopieën gaan in de tentoonstelling een verrassende confrontatie aan met Van de Laars vrije werk. Het vrije werk van de kunstenaar, geschilderd in de stijl van de Haagse School, bestaat uit Bossche stadsgezichten, Brabantse landschappen, portretten en stillevens. De tentoonstelling laat ook fotografisch werk van de kunstenaar zien, dat wordt gekenmerkt door directe, op naturalistische wijze uitgevoerde portretten.

Een topstuk in de tentoonstelling vormt Van de Laars kopie naar De Kruisdraging van Jeroen Bosch. Het is een bruikleen van het Noordbrabants Museum. Het originele werk hangt in het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Van de Laar werd er in 1927 op uit gestuurd om dit werk daar te kopiëren zodat de Bosschenaren en de bezoekers van de stad in het museum kennis konden maken met het werk van Jeroen waarvan in Den Bosch geen echte schilderijen zijn achtergebleven. Onlangs werd bekend gemaakt dat het Jheronimus Bosch Research and Conservation Project dit werk heeft afgeschreven als een echte Bosch en dit werk dus niet te zien zal zijn op de grote Bosch tentoonstelling in Den Bosch.

Op de tentoonstelling zal ook hedendaagse fotografie te zien zijn. Deze foto's van Marijn Bax gaan in op de betekenis van authenticiteit en originaliteit.

21 februari 2016 - 1 mei 2016

Museum Slager
Choorstraat 8
5211 KZ Den Bosch
073-6133216
museumslager@planet.nl
www.museumslager.com
Het museum is geopend dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur en zondag van 13.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Arnold van de Laar
Marijn Bax

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Max Pinckers - Double Bind
26 november 2021 - 13 maart 2022, Antwerpen
Max Pinckers - Double Bind
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
fotoboek (verschijningsdatum 1 december),
Pink Floyd - The Nico van der Stam Archives
Indian Photo Festival
19 november 2021 - 19 december 2021, Hyderabad (India)
Indian Photo Festival

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl