Uniform en toch verschillend

Schooluniformen zijn gemeengoed in basis- en middelbare scholen in veel landen. Ze staan symbool voor klassegelijkheid, kwaliteit en structuur. Fotograaf Annie van Gemert bezocht België waar op veel scholen de leerlingen nog uniformen dragen. In de periode 2009- 2013 maakte zij indringende (groeps)portretten van jongens en meisjes in schooluniformen die leiden tot de nieuwe publicatie getiteld Schooluniformen. Onderwijs in Vlaanderen.

Veranderde functie
De nieuwe serie legt indirect bloot welke veranderingen zich hebben voorgedaan in het Vlaamse onderwijs in de laatste twintig jaar. In 1997 verscheen Van Gemerts fotoboek Uniformiteit. Meisjesinternaten in Vlaanderen. Een wereld die destijds op het punt stond om te verdwijnen. Sinds 1998 zijn bijna alle scholen overgestapt naar gemengd onderwijs (jongens en meisjes). De scholen die tot die tijd bekend stonden als elitescholen voor jongens en meisjes afzonderlijk maakten plaats voor gemengd onderwijs. De leerlingen zijn meer dan voorheen afkomstig uit verschillende lagen van de bevolking en kennen een grote diversiteit aan culturele achtergronden. Van Gemerts fotoserie legt deze ontwikkelingen vast, in het bijzonder de veranderde functie van het klassieke schooluniform in de moderne multiculturele samenleving. Iedereen is gelijk ondanks cultuur, geloofsovertuiging of afkomst. Doordat het onderwijs internationaler en kleurrijker wordt, krijgt de uniformiteit van de kleding een andere betekenis. Schoolbesturen willen hiermee gelijkheid tussen culturen bevorderen. Het schooluniform wordt symbool van de manier waarop wij in de maatschappij streven naar gelijke rechten en kansen voor iedereen. De fotoserie Schooluniformen. Onderwijs in Vlaanderen brengt op indringende en innemende wijze de spanning tussen uniformiteit en diversiteit in beeld, tussen gelijkschakeling en zich onderscheiden, tussen groep en individu.

Achter gesloten deuren
Annie van Gemert (1958, Vught) heeft zich sinds 1990 geprofileerd als fotografe met een voorliefde voor werelden die op het punt staan te verdwijnen of, zoals in deze nieuwe serie het geval is, te veranderen. Gedreven door haar nieuwsgierigheid naar levens die zich grotendeels achter gesloten deuren afspelen maakte zij tot nu toe fotoseries over meisjesscholen, kamers van pubers, kloosters en grote gezinnen. Kenmerkend voor haar aanpak is dat zij deze besloten werelden vaak jarenlang volgt en observeert. De identiteit van en de relatie van de geportretteerde met zijn of haar leefomgeving staat hierbij centraal. De kinderen kijken intens in de camera, waarbij de achtergrond en de compositie van evengroot belang zijn. De statige architectuur van de historische gebouwen waarin de scholen zijn gevestigd, de klaslokalen, turnzaal, refter, kapel, hoge gangen, trappenhal of het ommuurde schoolplein vormen de achtergrond waarin jongens en meisjes uit verschillende culturen samenkomen. De grote kwestie die in deze nieuwe serie aan de orde wordt gesteld is hoe het dragen van een schooluniform -groepsidentiteit- zich verhoudt tot het ontwikkelen van een individuele identiteit. Uit de serie blijkt evenzeer hoe het schooluniform de verschillen tussen de cultureel en sociale achtergronden kan overbruggen.

Fotoboek
Tijdens de opening van de tentoonstelling zal tevens het fotoboek Schooluniformen. Onderwijs in Vlaanderen worden gepresenteerd. Hierin komen verschillende scholen in beeld: van openbaar tot privé, van Montessori-onderwijs, tot visserijschool, tot en met internaten. In de begeleidende tekst vertellen leraren, schooldirecties en kinderen over hun visie op het schooluniform, en delen schooldirecties hun ervaringen met het gemengd (jongens en meisjes) en multicultureel onderwijs.

Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.Annie van Gemert
Annie van Gemert


28 september 2013 - 24 november 2013

Museum Arnhem
Utrechtseweg 87
6812 AA Arnhem
026-3775300
info@museumarnhem.nl
www.museumarnhem.nl
@MuseumArnhem (twitter)
Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur. Gesloten op 25 december, 1 januari en 26 april.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Annie van Gemert

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Isomatrix - Kunsthal Light #24
18 januari 2021 - 23 mei 2021, Rotterdam
Isomatrix - Kunsthal Light #24
View from my window
november 2020, fotoboek
View from my window
Jarige navels
, online expositie
Jarige navels
Corona verstilt Italië
, online expositie
Corona verstilt Italië
Under the surface
, online expositie
Under the surface
Fotografie van (on)werkelijkheid
, online expositie
Fotografie van (on)werkelijkheid
De kus
januari 2021, fotoboek
De kus
Unfolding Ambiguity
, online expositie
Unfolding Ambiguity
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
, online expositie
Schuin fotograferen: de stijl van Wilmar Dik
Pandemie
, online expositie
Pandemie

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl