Indië was ons Paradijs

Centraal in de tentoonstelling ‘Indië was ons Paradijs’ staat de fotoserie die de Amsterdamse fotografe Annelies Damen maakte tijdens haar reis naar Indonesië vorig jaar oktober. Het werd een mysterieuze reis naar het verleden en levert in ‘dubbel focus’ een verrassend inzicht in de sfeer en de emoties van het oude Nederlands Indië. De laatste generatie die er geboren is en gewoond heeft, neemt dit unieke beeld mee in het graf. Om deze schat aan geheimzinnigheid voor het nageslacht vast te leggen, vertrok fotografe Annelies Damen naar de Indonesische Archipel.

De motivatie kwam voor Annelies niet alleen vanuit haar beroepsmatige interesse voor het onderwerp. Wanneer haar Indonesische grootmoeder op hoge leeftijd overlijdt ontdekt zij dat haar opa als verdienstelijk amateur het Indische verleden in bijzondere beelden had vastgelegd. Zij combineert op unieke wijze haar eigen exotische beelden met het werk van haar grootvader.

In het Gorcums Museum wordt in de maanden mei en juni uitgebreid aandacht besteed aan de Indische Nederlanders die sinds 1946 in Nederland wonen. In de periode 1946-1968 kwamen (gedwongen door de omstandigheden) ruim 300.000 Indische Nederlanders naar ons land, onder wie in de jaren vijftig veel repatrianten. Ze zijn over het algemeen goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving. Het Gorcums Museum belicht met deze expositie het leven van deze bijzondere landgenoten.

Annelies bezocht op Java en Bali de gebieden waar haar oma leefde, werkte, reisde en haar vakanties doorbracht. Zij heeft op een poëtische manier met haar camera de plekken vastgelegd die voor haar oma belangrijk waren. Die beelden heeft zij vervolgens gecombineerd met prachtige oude foto’s uit het familiealbum. Alle delen van het Indische leven en ook de aankomst in het koude Holland worden hierbij belicht.

Fotografe Annelies Damen kwam al enkele jaren geleden op het idee om het Indische verleden van haar opa en oma met de camera vast te leggen. Door de verhalen over de moeilijke tijden in Indië, de oorlog en het Jappenkamp raakte zij geïnspireerd en werd zij nieuwsgierig naar de verborgen familiegeschiedenis.
Vervolgens heeft zij het levensverhaal van haar oma door middel van een aantal interviews op tapes vastgelegd. ‘Mijn oma is de rode draad voor deze Indië expositie en de foto’s en verhalen zijn symbolisch voor alle Indische Nederlanders’, aldus Damen. ‘In gedachten reisde zij met mij mee. Tijdens mijn werk heb ik de geuren geroken en de kleuren gezien waar oma over vertelde. Dit heeft dromerige beelden opgeleverd met een zonnige kant. Het is een ode geworden aan haar en aan alle Indische Nederlanders’. De bezoeker van de tentoonstelling ziet: Indië was inderdaad ‘Ons Paradijs’, verklaart zij vol trots.

De opening van de expositie is op 6 mei om 17.30 uur. Het museum is geopend dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en op zondag van 11.00-17.00 uur.Annelies Damen
Annelies Damen


7 mei 2011 - 19 juni 2011

Gorcums Museum
Grote Markt 17
4201 EB Gorinchem
0183-632821
info@gorcumsmuseum.nl
@gorcumsmuseum (twitter)

Er is werk te zien van
Annelies Damen

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl