In Passing

C&H art space presenteert van 5 september t/m 10 oktober 2015 de solotentoonstelling van Annegien van Doorn.

Annegien van Doorn
Annegien van Doorn

Uit het werk van Annegien van Doorn wordt al snel duidelijk dat zij het dagelijks leven op een speciale manier beleeft: ze is constant op zoek naar ontmoetingen met alledaagse objecten die ongetwijfeld aanwezig zijn in eenieders dagelijkse routine, maar in de meeste gevallen slechts gebruikt en vergeten worden, alsof het onzichtbare dingen zijn.Met haar fotografie geeft Annegien deze objecten met simpele handelingen een tweede betekenis en functie. Ze geeft de alledaagse objecten aantrekkelijk en op ongewone manier weer, waardoor we bewust worden van het bestaan ervan. Ze is niet alleen een scherp waarnemer van het leven achter de objecten die we gewoonlijk negeren, maar met haar camera legt ze de reflectie van de oorsprong van elk product vast. Dit proces houdt rekening met de herkomst van het object, de manier waarop het naar ons toe komt en de consument van het product, waardoor ze een speciale waarde aan hen toekent.

Elk object is door iemand gemaakt en met een specifiek doel, maar door de tussenkomst van de kunstenaar krijgen we de mogelijkheid om ze vanuit een ongewoon perspectief te aanschouwen; de scenes worden speelse representaties van deze specifieke werkelijkheid, een lust voor het oog dat nu naar de objecten kijkt met de nieuwsgierigheid van een ontdekkingsreiziger. Geanimeerde objecten, dozen die in wezens met verschillende gezichten veranderen of bewegende texturen die de toeschouwer in een onzekere wereld onderdompelen. Van Doorn werkt voornamelijk met fotografie en video, maar voordat ze dingen vastlegt doorloopt ze een goed doordacht proces waarin ze contact maakt met de objecten die ze in haar kunstwerk zal gaan verbeelden. Annegien is op een bepaalde manier ook een beeldhouwer; ze neemt gevonden materialen en bestudeert deze, waarmee ze probeert te ontdekken hoe ze werken, en stelt vervolgens verschillende structuren samen waarmee ze speelt en nieuwe vormen benadert. Na een intiem dialoog met het object komt ze tot een compositie met een onduidelijke functie; soms wordt het enkel gebruikt als een werktuig voor de foto, in andere gevallen worden ze onderdeel van de installatie zelf. Op deze manier genereert ze een dialoog tussen de delen, zodat deze een nieuwe betekenis krijgen die compleet anders is dan de oorspronkelijke.

Haar werk is niet alleen eigenaardig maar ook levendig: we kunnen onszelf erin herkennen, we volgen onze dagelijkse routine zonder aandacht te schenken aan hetgeen waar zij zo gefascineerd door is. Het lukt haar om de ziel van elk object dat ons omringt te tonen en op hetzelfde moment creëert ze visuele gedichten die de interesse van de toeschouwer opwekken, waardoor hij vervolgens met een frisse blik naar de beelden kijkt en steeds meer wenst te ontdekken.

Annegien van Doorn (1982, Vlissingen, NL) studeerde in 2004 af in de richting fotografie aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en in 2008 rondde ze een opleiding Artistic Productions and Investiation aan de Universiteit van Barcelona af. Haar werk is tentoongesteld in solotentoonstellingen in MONA Detroit, FOAM Amsterdam, Espacio F en Espacio Menosuno in Madrid, Youkobo Art Spece in Tokyo, Ca L’arenas Museo de Mataró en DeFKa in Assen. Ook nam ze deel aan verschillende groepstentoonstellingen, onder andere in Hotel MariaKapel Hoorn, Duende Rotterdam, Sala d’Arte Jove in Barcelona, Biennial de Valls, Torch Gallery in Amsterdam en Three Shadows Photography Arts Centre, Beijing.

De opening van de tentoonstelling is op 5 september van 17-00-19:00 uur.

5 september 2015 - 10 oktober 2015

C&H art space
2de Kostverlorenkade 50
1053 SB Amsterdam
020-7530964
info@ch-artspace.com
www.ch-artspace.com
@CHartspace (twitter)
De openingstijden van de galerie zijn donderdag t/m zaterdag van 11.00-18.00 uur en op afspraak.

Er is werk te zien van
Annegien van Doorn

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Worlds, People, Places
4 december 2019 - 29 december 2019, Groningen
Worlds, People, Places
Cimarron
21 november 2019 - 4 januari 2020, Amsterdam
Cimarron
Drag Power - Gender, pride & glamour
3 november 2019 - 1 maart 2020, Apeldoorn
Drag Power - Gender, pride & glamour

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl