The Anarchist Citizenship

'The Anarchist Citizenship. Ode to Youthful Daredevils' is een project van onderzoeker Amal Alhaag (1983) en sociaal geëngageerd kunstenaar Nadine Stijns (1977) over de bevolking van Somaliland. Dit gebied in het noordwesten van Somalië opereert sinds 1991 als een zelfverklaarde onafhankelijke staat.

Nadine Stijns en Amal Alhaag, Muna, 2018, print op silk georgette
Nadine Stijns en Amal Alhaag, Muna, 2018, print op silk georgette (diashow met meer beelden)

In The Anarchist Citizenship onderzoekt het duo met Somalische kunstenaars hoe Somalilanders hun burgerschap vormgeven door middel van mode, architectuur, vriendschap en cultuur. Stijns en Alhaag fotograferen in samenwerking met de afgebeelde vrouwen, jongeren en andere locals - die vaak als artdirectors optreden - de unieke beeldcultuur van Somalilanders. Afgebeeld op zijden doeken en plexiglas geven de tientallen kleurrijke foto's, in tegenstelling tot de veelal heersende Westerse opvattingen, een meer genuanceerd beeld van deze regio.De intrigerende foto's van Stijns en Alhaag laten zien hoe Somalilanders hun eigen imago creëren geïnspireerd op de Oosterse, Oost-Afrikaanse en mediterrane cultuur. Geometrische beelden van modernistische gebouwen, beschilderde toegangspoorten en kleurrijke benzinestations vergezeld door in de lucht drogende tie dye doeken, populaire logo's zoals Gucci en WhatsApp, dollartekens en henna. Unieke beelden die een inkijkje geven in dit bijzondere land, maar uiteindelijk zijn het de portretten van stijlvolle Somalilanders in zelfgekozen poses, die het geijkte beeld van dit gebied herzien.

Tijdens hun eerste ontmoeting in 2013 kwamen Nadine Stijns en Amal Alhaag er achter dat zij een voorliefde delen voor mode, muziek, jeugd- en popcultuur en beiden werken aan projecten omtrent diaspora gemeenschappen. Alhaag bezoekt in 2014 voor het eerst Somaliland en deelt haar bevindingen met Stijns. De verhalen en de verschillende meegenomen textielsoorten dienen uiteindelijk als aftrap van het project om de identiteit, individualiteit en het imago van de Somalilanders te onderzoeken en vast te leggen. Hierbij bevraagt het duo continue de relatie tussen makers, geportretteerden en de kijker. Met behulp van fotografie laten ze in de The Anarchist Citizenship de creativiteit en de eigen realiteit van de Somalilanders zien.

In 1991 resulteerden interne conflicten, ontstaan door de Somalische burgeroorlog, in de oprichting van de zelfverklaarde onafhankelijk staat Somaliland; een gebied in het noordwesten van Somalië - gelegen in Oost-Afrika - dat nu opereert als een autonome staat met 4 miljoen inwoners. Vanuit een mondiaal perspectief worden Somalië en zijn burgers voortdurend stereotypeerd, versterkt door negatieve media-interpretaties. Dit project bevraagt het negatieve beeld door Somalilanders een podium te bieden waardoor zij eigenaarschap kunnen claimen over de beeldvorming rondom de Somalilandse identiteit.

9 februari 2019 - 16 juni 2019

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
@Kunsthal (twitter)
De openingstijden van de Kunsthal zijn dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur en zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur.

Er is werk te zien van
Amal Alhaag
Nadine Stijns

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

In The Picture
8 september 2019 - 8 december 2019, Bergen NH
In The Picture
Killer Queens
11 september 2019 - 13 oktober 2019, Voorburg
Killer Queens
Congo Tales
14 september 2019 - 5 januari 2020, Zwolle
Congo Tales

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl