De amateur versus de professional, waar ligt de grens?

Waarom zou een influencer met prachtige foto's op Instagram en duizenden volgers geen professionele fotograaf zijn? Is er nog wel een grens tussen de amateurfotograaf en de professional? Waar ligt deze dan? En wat zijn de criteria? Opleiding, opdrachtgevers of talent?

Ed van der Elsken maakt opnamen voor televisiefilm Avonturen op het land, Edam (1978-1979) - Nederlands Fotomuseum / Ed van der Elsken
Ed van der Elsken maakt opnamen voor televisiefilm Avonturen op het land, Edam (1978-1979) - Nederlands Fotomuseum / Ed van der Elsken

Waar vroeger het onderscheid tussen amateur en professional heel duidelijk was, lijkt dit nu moeilijker te bepalen. De tarieven van de professionele fotografen staan onder druk en media maken gretig gebruik van materiaal dat door amateurs wordt aangeboden. Tegelijkertijd wordt de stem uit de professionele hoek steeds luider. Volgens hen is er zeker een onderscheid te maken en is het noodzakelijk dit duidelijk te maken aan het publiek.Suzanne Henning en Tom Meerman gaan met elkaar het gesprek aan. Suzanne Henning is directeur van DuPho, de beroepsvereniging die zich inzet voor de positieverbetering van professionele fotografen op het zakelijke, maatschappelijke en culturele vlak. Zij brengt hun werk en het vak nationaal en internationaal actief onder de aandacht.

Tom Meerman is bestuurslid van de Fotobond, Nederlands Centrum voor Vrijetijdsfotografie. De Fotobond is in 1922 opgericht door de fotoclubs waar al sinds het prille begin van de fotografie de kunst van de fotografie werd beoefend. De Fotobond zet zich in via de honderden verenigingen en afdelingen in het land voor ontmoeting en ontwikkeling tussen en van amateurfotografen.

Deze discussie is onderdeel van het activiteitenprogramma van de tentoonstelling Sterke verhalen uit de rijke collectie van het Nederlands Fotomuseum. In deze tentoonstelling zijn meerdere fotoseries van amateurfotografen te zien, zoals Hein Wertheimer, Frits Lamberts en Cobie Douma.

Aanmelden voor de bijeenkomst kan via de website van het museum. Deelname kost 3 euro.

12 januari 2020 (12.00-13.00 uur)

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam
010-2030405
info@nederlandsfotomuseum.nl
www.nederlandsfotomuseum.nl
@NL_Fotomuseum (twitter)
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

The Lobby Experience
, online expositie
The Lobby Experience
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
4 juli 2020 - 20 september 2020, Groningen
Generation Z (Young Curators) - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl