Drummies

2 oktober 2021 - 23 januari 2022

De tentoonstelling Drummies van fotograaf Alice Mann laat het verhaal zien van trotse en zelfverzekerde jonge sportvrouwen in Zuid-Afrika. De gelijknamige subcultuur van drummajorettes is in de jaren 1970 voor het eerst tijdens parades in het straatbeeld van Kaapstad te zien.

Alice Mann, Dernika Williams, Dr Van Der Ross Primary Majorettes Kaapstad, Zuid-Afrika, 2017, Courtesy AFRONOVA GALLERY
Alice Mann, Dernika Williams, Dr Van Der Ross Primary Majorettes Kaapstad, Zuid-Afrika, 2017, Courtesy AFRONOVA GALLERY (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Begin jaren tachtig beleeft de sport haar hoogtepunt, daarna neemt de populariteit sterk af. Tegenwoordig hangt er een zweem van nostalgie over de sport, die nog steeds beoefend wordt binnen competitieve clubs en schoolteams. In de fotoserie, waar zij sinds 2017 aan werkt, legt Mann het gemeenschapsgevoel en de 'sisterhood' vast en brengt ze de individuele persoonlijkheden van de jonge atletes in beeld.

De sport brengt meisjes en jonge vrouwen met verschillende achtergronden samen. Voor de vrouwen, met name degenen uit gemarginaliseerde gemeenschappen, biedt de sport een veilige plek waar ze kunnen ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Het veeleisende trainingsprogramma weerspiegelt de toewijding van de meisjes en hun vermogen om hard te werken en vaardigheden te ontwikkelen. De militaire precisie waarmee zij de ingewikkelde routines van de sport uitvoeren, vergt doorzettingsvermogen en discipline. De saamhorigheid binnen het team stimuleert hun gevoel van verbondenheid en eigenwaarde. Door 'Drummie' te zijn, kunnen de meisjes en vrouwen uitblinken, daar waar zij in hun dagelijks leven nog vaak beperkt worden en voor vele sociale uitdagingen staan.

De Zuid-Afrikaanse documentaire- en portretfotograaf Alice Mann (1991) komt uit Kaapstad, waar ze studeert aan de Michaelis School of Fine Art. Ze behoort tot de post-apartheid generatie, die opgroeit in een nieuwe democratie. Inmiddels is Mann woonachtig in Londen. In haar werk onderzoekt ze onderwerpen zoals de aanhoudende sociale ongelijkheid in Zuid-Afrika. Ze streeft ernaar beelden te creëren die haar onderwerpen krachtig weergeven en een positief en hoopvol verhaal tonen. In 2018 ontvangt Mann voor haar serie Drummies onder meer de Taylor Wessing Portretprijs en de LensCulture Emerging Talent Award. Dit jaar verschijnt er een boek over het langdurige fotoproject Drummies van Alice Mann, uitgegeven door Gost Books.2 oktober 2021 - 23 januari 2022

Kunsthal
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam
010-4400301
communicatie@kunsthal.nl
www.kunsthal.nl
Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Er is werk te zien van
Alice Mann

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

GOTH - Designing Darkness
16 oktober 2021 - 18 april 2022, Den Bosch
GOTH - Designing Darkness
Foam 3h - 15 jaar talent uit de collectie
15 oktober 2021 - 5 december 2021, Amsterdam
Foam 3h - 15 jaar talent uit de collectie
In de hoofdrol Chas Gerretsen
15 oktober 2021 - 22 april 2022, Rotterdam
In de hoofdrol Chas Gerretsen

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl