Re-animism

Agniet snoep over haar werk:

In 2005 begon ik met het fotograferen van opgezette insecten. Door ze als een menselijk wezen, in herkenbare scenes te plaatsen, leken de insecten plotseling levend en bezield. Zij hadden een metamorfose ondergaan. Daarna maakte ik een serie stillevens, losjes gebaseerd op het werk van een verre voorvader. Ik fotografeerde dieren op sterk water, opgezette dieren, schelpen, vruchten, bloemen en ander dood maar natuurlijk materiaal. Door associatieve combinaties van verschillende elementen componeerde ik een nieuw beeld, waaruit de levenloze elementen zich opnieuw en met bezieling tot elkaar gingen verhouden. ‘Je lijkt wel een animist’ werd mij door iemand gezegd, waardoor ik mij voor het eerst bewust werd van de link tussen mijn manier van kijken en het animisme.

In het animisme kunnen bijvoorbeeld dieren, planten, stenen of samengestelde objecten bezield zijn. Het zijn daardoor ‘living beings’ geworden. Deze bezielde objecten herbergen de zielen van gestorven mensen, geesten of goden. Zij kunnen hulp bieden in geval van nood en dienen gunstig gestemd te worden door het brengen van offers. De objecten waarin die goden zich manifesteren spelen in het animisme een cruciale rol. Zij maken onderdeel uit van complexe rituelen, er bestaan taboeregels in verband met die objecten en zij kunnen dienen als medium voor de communicatie tussen mens of priester en de goden. De objecten geven animisten antwoorden op hun vragen die worden geïnterpreteerd door priesters.

Hierdoor geïnspireerd heb ik een serie Afrikaanse fetisj (vererings)beelden gefotografeerd uit een privéverzameling van Marc Arbogast in Frankrijk. De beleving van de animist wordt goed zichtbaar in de details van de verschillende elementen waaruit de beelden in het verleden zijn samengesteld tijdens het gebruik in rituelen. Vanuit mijn culturele achtergrond kan ik het beeld niet hetzelfde interpreteren als een animist. Ik maak alleen een portret waarbij mijn observatie een deel van het verhaal vertelt, versterkt door mijn haarscherpe registratie van alle details. Dit beeld zet ik vervolgens om in mijn eigen beeld, beweging en geluid om de aandacht te vestigen op de betekenis en kracht die door velen wordt toegekend aan de fetisj.

De openingstijden van Tribal Design zijn maandag t/m zaterdag van 11.00-17.30 uur.Agniet Snoep
Agniet Snoep (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)


15 december 2012 - 31 januari 2013

Tribal Design
Spiegelgracht 8
1017 JR Amsterdam
020-4216695
elsverhey@planet.nl

Er is werk te zien van
Agniet Snoep

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Freckles & More
11 juli 2020 - 27 september 2020, Zutphen
Freckles & More
UnfairTM
3 juli 2020 - 23 augustus 2020, Amsterdam
UnfairTM
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020
18 juli 2020 - 20 september 2020, Heerenveen
Generation Z - Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2020

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl