500 jaar ziekenzorg

24 juni 2017 - 1 augustus 2018

Een kwakzalver die een wondermiddeltje voorschrijft, een gasthuis waar de zorg niet verder gaat dan tweemaal daags een maaltijd en hoge sterftecijfers vanwege gebrek aan hygiëne. Zo was de ziekenzorg lang geleden. Sindsdien is er veel veranderd en Museum Haarlem laat zien hoe die ontwikkeling in Haarlem en omgeving is gegaan.

500 jaar ziekenzorg, Museum Haarlem
500 jaar ziekenzorg, Museum Haarlem (KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S)

Eeuwenlang waren ziekenhuizen vooral de plaats om te sterven en minder om beter te worden. Pas aan het einde van de 19e eeuw werd er op medisch gebied grote vooruitgang geboekt en ontdekt men het belang van hygiëne. In Nederland groeit de overheidsbemoeienis met de zorg en maken ziekenfondsen de zorg betaalbaar.De echte ontwikkeling van de zorg vindt plaats vanaf de jaren vijftig van de 20e eeuw en dat zorgt voor een enorme groei in medisch specialismen. De kosten voor de zorg stijgen echter ook enorm en in de jaren zeventig leidt dit weer tot samenwerking en fusies.

De expositie in Museum Haarlem belicht de ontwikkelingen van de ziekenzorg in de afgelopen eeuwen in Haarlem en omgeving. Zo dacht de middeleeuwer dat hij door God gestraft werd als hij ziek werd. Had hij geld, dan kon hij de arts bij hem aan huis laten komen. Familie en vrienden speelden bij het beter worden een grote rol. Ziekenhuizen waren er alleen voor de armen. Tegenwoordig is de zorg zo geregeld dat het aantal ligdagen in het ziekenhuis zo beperkt is dat ook nu weer een groot beroep op familie en vrienden wordt gedaan.

24 juni 2017 - 1 augustus 2018

Museum Haarlem
Groot Heiligland 47
2011 EP Haarlem
023-5422427
info@museumhaarlem.nl
www.museumhaarlem.nl
Het museum is geopend zondag en maandag van 12.00-17.00 uur en dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur.
Vanwege het coronavirus is het soms nodig om openingstijden, expositiedagen en regels voor bezoekers op korte termijn aan te passen. Ga voor een bezoek daarom altijd eerst naar de website van de locatie die je bezoekt voor de meest actuele informatie.

Vriend van Fotoexpositie.nl

Word voor 25 euro per jaar vriend van Fotoexpositie.nl en krijg een link op de voorpagina!Ontvang de nieuwsbrief

Elke maand de meest recente exposities en het laatste fotonieuws in je mailbox? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief van Fotoexpositie.nl.

Recent toegevoegde exposities

Portfolio Willem van den Hoed
online expositie,
Portfolio Willem van den Hoed
Echo's of Dusk | Paradise Lost
portfolio,
Echo's of Dusk | Paradise Lost
Ander Licht op Withoos
12 december 2021 - 8 mei 2022, Amersfoort
Ander Licht op Withoos

Fotografen

a b c d e f
g h i j k l
m n o p q r
s t u v w x
y z

Over Fotoexpositie.nl

Fotoexpositie.nl is de website met informatie over exposities, fotografen en fotonieuws in Nederland.

Voor vragen en tips kun je ons bereiken op info@fotoexpositie.nl